|
|
|
Hozzávalók:
2-3 szem főtt áttört burgonya, 4 alma, 1 tojás, 1 kiskanál őrölt fahéj, só, 10-15 dkg finomliszt, 3 dkg vaj, 1 evőkanál cukor, 10 dkg zsemlemorzsa.
Elkészítése:
Az almákat megtisztítjuk, magházukat kimetsszük, húsukat kis kockákra vágjuk. A tojást 2 evőkanál vízzel és a fahéjjal felverjük, az almára öntjük, és a tört burgonyával meg anny... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
1 szikkadt zsemle, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek. vaj/margarin, egy csokor petrezselyem, 80 g csirkemáj, 1 kisebb tojás, fél kk. morzsolt majoránna, 2 ek. zsemlemorzsa, só, bors, 150 g sárgarépa, 200 g cukkini, 150 g vajbab, egy csokor újhagyma, 300 g zöldborsó, 1 ek. olaj, 1,2 liter húsleves (kockából).
1. A májgal... |
|
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
10 dkg margarin vagy vaj,
10 dkg cukor,
10 dkg méz,
2 egész tojás,
20 dkg liszt,
1 dkg szalalkáli,
1/2 kk gyömbér,
szegfűszeg és fahéj,
5 dkg cukrozott narancshéj,
kevés zsemlemorzsa.
Kerek vagy hosszúkás formát választunk, amit zsiradékkal kikenünk, zsemlemorzsával beszórunk. A v... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
5 dkg étcsokoládé
12,5 dkg vaj
12,5 dkg zsemlemorzsa
3 evőkanál barna cukor
50 dkg almakompót
7,5 dkg vaj
A tetejére
2 dl tejszín
2 evőkanál porcukor
3 evőkanál málnadzsem
ELKÉSZÍTÉS
A csokoládét lereszeljük. A vajat felolvasztjuk, majd a zsemlemorzsával és a cukorral kev... |
|
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
1/2 dl apróra vágott datolya,
1/2 dl méz,
2 evőkanál durvára darált (pekán/hikori) dió,
2 teáskanál reszelt citromhéj,
1 dl Graham kenyérmorzsa (vagy zsemlemorzsa),
1 teáskanál fahéj,
6 db közepes, savanykás alma,
1 dl olvasztott vaj,
2 dl méz.
Vegyük a fél deci mézet először, ehhez keverjük a... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók: 2 csomag réteslap, 20 dkg vaj, 30 dkg porcukor, 3 dl tejföl, 10 dkg búzadara, 8 tojás, 4 dkg zsemlemorzsa, 6 dkg mandula, 1,5 dl tej.
A vajat a tojások sárgájával és a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tejfölt, a búzadarát, és végül a habbá vert tojásfehérjét. Az előkészített réteslapot vastagon meghintjük zsemlemorzsával, megtöltjük, feltekerjük... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
50 dkg ricotta sajt
2,5 dkg fenyőmag
2,5 dkg mazsola
15 dkg cukrozott gyümölcs
1 dl tejszín
10 dkg cukor
1 citrom (reszelt héja)
2 evőkanál liszt
őrölt fahéj
4 tojás
zsemlemorzsa
olaj, a sütéshez
A tetejére:
porcukor
ELKÉSZÍTÉS
A ricottát szitába rakju... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
2 piros színű grapefruit
1 narancs
2 tojásfehérje
só
6 dkg cukor
3 mandulás sütemény
1 evőkanál narancslikőr
ELKÉSZÍTÉS
A déligyümölcsöket meghámozzuk, gerezdekre szedjük, a fehér héjat, a hártyákat és a magokat is eltávolítjuk. A tojásfehérjét csipetnyi sóval habbá verjük, majd lassanként ho... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg darált hús, 1 ek. vágott paradicsom, 2 tojás, 5 ek. zsemlemorzsa, 4 ek. olívaolaj, 1 üveg bazsalikomos paradicsomszósz, 15 dkg mozzarella sajt
Előkészítés: A húst összegyúrjuk a bazsalikommal, tojással, zsemlemorzsával, és sóval, borssal ízesítjük.
Elkészítés:
1. Nedves kézzel kis golyókat formázunk a húsmasszá... |
|
|
|
|
|
|
|
Sajtos pirítós zöld fűszerekkel
Hozzávalók:
4 szelet félbarna vagy fehér kenyér
1 gerezd fokhagyma
1 csomag petrezselyem,
1 zsemle (egy napos),
4 evőkanál tejszín,
2 dkg vaj,
13 dkg főtt sonka,
13 dkg gouda sajt
A kenyeret tegyük a kenyérpirítóba, pirítsuk meg, és ... |
|
|
|
|
|
|
|
Pikáns szendvicstorta
Hozzávalók:
14 dkg lágy vaj,
4 evőkanál majonéz,
1 evőkanál kissé csípős mustár,
néhány csepp worcesterszósz,
15 dkg füstölt tarja,
15 dkg főtt sonka,
2 csemegeuborka,
3 paradicsom,
4 evőkanál apróra vágott snidling,
só és bors,
0,5 kg fehér szendvicskenyér,
20 dkg krémsajt,
30 dkg szé... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
1 croissant (töltelék nélküli, natúr), 1 db alma, 1 ek. narancslikőr, 1 tojás, vaj, citromlé, 1 ek. zsemlemorzsa.
Elkészítése:
Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, durvára reszeljük. Kevés vajat hevítünk, megpároljuk benne az almareszeléket. Hozzáadjuk a narancslikőrt, kevés citromlét, majd a felvert tojást és megsütjük. Borssal ízesítjük... |
|
|
|
|
|
|
|
Zsemlemorzsa-gombóc
Hozzávalók: 5 deka vaj, 1 egész tojás, 10 deka zsömlemorzsa, 3 evőkanál víz, csipetnyi só.
5 deka vajat és 1 egész tojást tányérban jól elkeverünk. 10 deka zsömlemorzsát, 3 evőkanál vizet, és egy kis sót hozzákeverünk, majd vizes kézzel kis gombócokat formálunk, és a csendesen forró levesbe főz-zük. Miután a gombóc a leves tetejére jött, még 5 p... |
|
|
|
|
|
|
|
Fagyasztott tengeri halfilé, rántva
Hozzávalók: 60 deka tengeri halszelet, 2 deci tej, 2 tojás, 10 deka zsemlemorzsa, 4 deka liszt, olaj a kisü-téshez.
A fagyasztott tengeri halat miután kiengedett, felszeleteljük, s miután a tengeri halnak sajátos nehéz szaga van, amit a magyar ízlés nehezen bír, a halszeleteket néhány órán át tejben áztatjuk. A tejben való áztatás... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
A tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg margarin
3 dkg cukor
1 dl víz
csipetnyi só
A töltelékhez:
50 dkg kiwi
20 dkg friss sajt vagy krémsajt
1 citrom (reszelt héja)
6 dkg cukor
4 evőkanál zsemlemorzsa
1 dl tejszín
1 tojás
A tetejére:
porcukor
ELKÉ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
30 dkg csirkemellfilé, 20 dkg alma, 1,5 zsemle, 1 tojás, 1 kisebb vöröshagyma, olaj, zsemlemorzsa, tej, borsikafű, só.
Elkészítése:
A csirkét daráljuk le, az almát gyaluljuk szálasra, a hagymát vágjuk apróra. A zsemlét áztassuk tejbe és csavarjuk ki. A ledarált húshoz keverjük hozzá az almát, a hagymát, a zsemlét és a tojást. ĺzesítsük b... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
A tésztához:
40 dkg liszt
25 dkg keményítő
25 dkg porcukor
2 tojás
2 tojássárgája
1 teáskanál sütőpor
30 dkg margarin
A töltelékhez:
8 dkg mandula (őrölt)
1 (kb. 20 dkg) rétesalma
3 dkg zsemlemorzsa
70 dkg szeder
5 dkg cukor
A díszítéshez:
1 tojássárgája
1 ev... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 5 dkg zsír, 1 db tojás, kevés só, cukor. törött fahéj, barackbefótt esetleg barackíz, zsemlemorzsa
Elkészftése:
Lisztet tálba tesszük leöntjük 1 liter forróvízzel, melybe zsírt és sót teszünk. Jól elkeverjük, hűlni hagyjuk, hozzáadjuk a tojást, ezzel kidolgozzuk, kinyújtjuk, négyzetekre vágjuk, mindegyikre egy darab barac... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
8 szép hosszúkás zöldpaprika, 20 dkg durvára reszeit sajt, 2 tojás, vaj, kapor, só, bors, 3 dl tejszín vagy tejföl, zsemlemorzsa.
Elkészítése:
A felvert tojást elkeverjük 2-3 púpos kanál zsemlemorzsával, és 5 dkg olvasztott vajjal. Pár percig pihenni hagyjuk, amíg a tojás felszívja a zsemlemorzsát (készíthetjük kifacsart áztatott zseml... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
karfiol, tojás, liszt, zsemlemorzsa, olaj, só.
Elkészítése:
A megtisztított karfiolt sós vízben vagy gőzben főzzük, esetleg pároljuk félig puhára. Ha kihűlt, bontsuk kisebb rózsákra (esetleg még sózzuk, ha szükséges), majd panírozzuk, s forró olajban süssük pirosra. Párizsiasan, illetve Orly-módon ugyanígy készül a karfiol, csak akkor p... |
|
|
|
|
|